K článku

Anagram – co je to? A proč je tak důležitý nejen ve hře Scrabble?

Fanoušci slovních her (doslovně i přeneseně) by měli tento název znát. Jestli máte rádi Hru na slova, a přesto jste se s ním zatím nesetkali – zapamatujte si jej a použijte jej v další hře! Podívejte se, co je to anagram a proč je tak důležitý ve slovních přestřelkách, ke kterým dochází na hrací desce. V tomto článku najdete také zajímavé příklady anagramů, které budete moci použít v praxi – nejen během skvělé zábavy s přáteli! Jste připraveni rozšířit své kognitivní horizonty? Tak jdeme na to!

Anagram – co je to?

Vycházíme z předpokladu, že každá stavba by měla vždy začít postavením pořádných základů. A proto hned na začátku vysvětlíme, co je to anagram. Tento termín vychází z řeckého jazyka a znamená doslovně NAD PÍSMENEM (ana a gramma). Je to jednoduše výraz, který vznikl přesunutím písmen nebo slabik jiného slova. Může se ale jednat i o podobným způsobem vytvořené věty nebo vyjádření.

Jak uvádí Wikipedie, existují různé druhy anagramů:

  • stenoanagram,
  • egzoanagram,
  • endoanagram.

Ve své nejjednodušší podobě může vycházet z opačného pořadí ukládání písmen a čtení pozpátku, např. ano – ona, kos – sok, atlas – salta. Český jazyk však není příliš bohatý na anagramy tohoto typu.

Některé online slovníky uvádí, že anagram je také ‘hlavolam, jehož vyřešení spočívá především ve vytvoření výrazů přesouváním písmen jiných slov’.

A co je zajímavé, anagramy z písmen byly kdysi používány objeviteli za účelem zašifrování informací o vynálezech. Známí a oblíbení autoři tvořili na jejich základě své pseudonymy – mimo jiné Stefan Żeromski tvořil pod kryptonymem Stefan Iksmoreż.

Chcete-li si ověřit, zda jste uvedenou definici dobře pochopili, můžete si pohrát s vlastním jménem a přesouváním písmen či slabik vytvořit svůj umělecký pseudonym. Jsme si jisti, že to může být dobrá zábava a šedé buňky mozkové vám budou za takový trénink vděčné!

Anagram – příklady, které můžete klidně použít ve hře!

Tvorba anagramů je jednou z nejoblíbenějších slovních her na světě. Abychom si užili tvorbu nových slov přesouváním písmen, nepotřebujeme prakticky nic, kromě papíru, propisky a … svěží mysli. S tím posledním to však bývá různé!

Pokud máte chuť tvořit anagramy, ale chybí vám inspirace – rádi vám pomůžeme! Níže uvedené příklady můžete použít rovnou ve hře nebo si je uložit ve své paměti a použít, až se to bude hodit.

Anagram – příklady:

  • pekařství – přístavek
  • kotel – loket
  • chleba – blecha
  • reklama – makrela – karamel
  • zdravý spánek – zvěrský nápad – prášek navždy

Výše uvádíme anagramy, které jsou velmi oblíbené a často používané v různých slovních přestřelkách a společenských hrách.

Je třeba zdůraznit, že ne všechny výrazy v našem rodném jazyce umožňují tvořit anagramy. Pokud byste se chtěli dobře pobavit, ale už se vám delší dobu nepodařilo vymyslet žádné nové slovo – možná jste právě trefili na výjimku potvrzující pravidlo, že někdy to prostě nejde!

Anagramátor – když nás zradí hlava …

Jak už jsme dříve uváděli, přesouvání písmen ve slovech je docela dobrou zábavou, kterou si můžeme zahrát sami v rámci rozvoje mysli a trénování šedých mozkových buněk nebo ve větší skupině. Když pozvete do společnosti přátele, zvýší sázky na výhru!

Kdo má potíže s vymyšlením slov, může vždy použít chytré nástroje. Anagramátor vám například poradí anagramy z jednotlivých výrazů! Bezplatná aplikace dostupná na internetu funguje vždy na základě vyhledávače. Její obsluha je opravdu jednoduchá, ale pokročilé možnosti budou zárukou spokojenosti. Můžete nastavit potřebné filtry a radovat se z anagramů slova, která jste vymysleli, a která nám program nabídne ve zlomku sekundy.

Jedná se také o dobrý způsob jak obohatit slovní zásobu, což se bude hodit nejen dětem. Jste ambiciózní, pracujete se slovy? Tak byste se měli s Anagramy net seznámit blíže!

Anagram – shrnutí

Výše uvedený článek je poklonou pro fanoušky slovních her, kterým nejde jen o každodenní zábavu, ale také o intelektuální trénink. Doufáme, že jsou pro vás naše informace zajímavé a dostatečně podrobné.

Nyní už víte, co je to anagram a jak jej můžete používat pro strávení příjemného večeru s přáteli nebo pro zabití nudy např. během cesty vlakem. Navíc jsme vám prozradili, že anagramy net vám umožní rychle a pohodlně ověřit, jaké výrazy můžete tvořit na základě základního slova a vyhrát tak hru nebo rozšířit svou slovní zásobu.

Anagramátor online se bude hodit i lidem, kteří rádi hrají Scrabble a hry se slovy nebo kteří hledají nové způsoby, jak se naučit cizí jazyk. Jak je vidět, tuto důmyslnou aplikaci můžete používat vícero způsoby.