K článku

Výrazy z písmen – kreativní zábava pro každého! V čem spočívá?

Čas strávený doma může být dobrodružnou výpravou do světa představivosti a kreativity. A nejen pro děti! Přemýšlíte, jak dobře strávit volný čas, rozvíjet se a skvěle se bavit? Hra Výrazy z písmen spočívá v pozornosti! Je jednoduchá, není omezena věkem a vyhledávanými předměty, které jsou nutné pro zahájení hry! Podívejte se, jak se hraje a jak můžete procvičovat – dokonce i úplně sami!

Výrazy z písmen – oblíbená zábava pro každého

Tvorba slov z vylosovaných písmen se stala populární již v 90. letech díky hře Scrabble. Ta se dočkala i české verze – Hry na slova, která se stala také velkým hitem. A i když je tomu už hodně dávno – na její popularitě se nic nezměnilo! A není se čemu divit, pravidla jsou jednoduchá a díky tomu ji může hrát úplně každý. Výrazy z písmen může skládat úspěšně celá rodina.

Je to důležité i z hlediska seberozvoje. Naše šedé mozkové buňky nepůjdou nazmar – skládání písmen do různých slov rozvíjí kreativitu a obohacuje naši slovní zásobu. A získají na tom nejen ti nejmladší! Chcete-li se trvale rozvíjet a mít v hlavě několik synonym oblíbených slov – pomůže vám v tom Hra na slova neboli Scrabble. Nemusíte však mít obavy, pokud tyto hry nemáte v deskové podobě. Existuje rychlý způsob, jak zorganizovat skvělou zábavu i bez nich! Garantujeme vám, že rozdíl bude jen nepatrný!

Výrazy z písmen – rodina už se chystá ne perfektní zábavu!

Počasí zrovna moc neláká na strávení času na čerstvém vzduchu a všechny deskové hry a hračky, které máte doma, už vaše děti nudí? Máme návrh, který jen stěží odmítnete. Zahrajte si hru Výrazy z písmen! Že takovou hru nemáte? Buďte v klidu – nějaký papír a tužku snad najdete, že?

A to bude stačit, abyste pozvali celou rodinu na úžasnou hru a mozkový jogging! Napište na papír slovo, které vás právě napadne. Napovíme vám, že – čím bude delší, tím větší budou vaše možnosti tvořit na jeho základě nové návrhy! Máte pět minut, abyste našli co největší počet slov, která se budou skládat z písmen obsažených v základním slově.

Můžete se například rozhodnout pro slovo “ABSTRAHOVAT”. Mrkněte na něj a skutečná zábava může začít… Tvoříte slova s písmenem T uprostřed? Anebo s písmenem B na konci? Všechny možnosti jsou povolené! V novém slově nemusíte použít každé písmeno. Ale nesmíte v novém slově použít 3 písmena A, když jsou v základním slově jen dvě. Naše návrhy? Tady jich pár máte, ale to je jen na začátek:

  • ODTAHOVAT
  • SNOB
  • PRAHA

Podle znalostí a slovní zásoby můžete tvořit slova s různou úrovní obtížnosti. Věkové omezení zde nehraje žádnou roli. Pokud vaše děti nebudou znát jednotlivé slovní obraty, tak to bude rovněž skvělá příležitost, aby rodina použila hru Výrazy z písmen pro obohacení slovní zásoby!

A co je rovněž zajímavé – tuto hru můžete hrát i sami, pečovat tak o seberozvoj a dopřát si malou intelektuální šarvátku, když se chcete odreagovat od všedního dne. Tak co, jdeme na to?

Výrazy s písmenem Y uprostřed a na začátku – zábava právě začíná!

Jsou slova, která se z písmen skládají téměř sama. Někdy však máme problém vymyslet konkrétní slova s použitím trochu neobvyklého písmene. Takovým písmenem může být například s písmenem Y! V českém jazyce není příliš mnoho slov, která na něj začínají a ještě k tomu se jedná jen o slova převzatá. Proto je dobré zapamatovat si ta, která vám níže předkládáme:

  • Yzop
  • Ypsilonka
  • Yveta
  • Yeti (Škoda)

V závislosti na pravidlech, která si stanovíte v konkrétní partičce, se mohou slova s písmenem Y týkat také jiného místa uprostřed slova. Pak je možností trochu více. Příkladů je opravdu spousta, proto jen několik:

  • Kyvadlo
  • Dmychadlo
  • Povyk

Jak je vidět, Y je docela zajímavé a když nás napadne slovo, které na něj začíná, můžeme mít i velkou radost. Využijte naši nápovědu a zazáříte ve společnosti!

Co je také zajímavé, lidem se často zdá být těžké, najít slovo s písmenem J uprostřed. My s tím nemáme nejmenší problém! Níže vám předkládáme pár návrhů, které jsme rychle vymysleli – nabídněte si:

  • Projít
  • Objet
  • Ukrojit

Výrazy z písmen – nástroje, které vám pomohou při seberozvoji a získat tak náskok před konkurencí!

Hra na tvoření nových výrazů z jednoho základního může být velmi zábavná a vtipná. Aby tomu tak bylo, musíme mít otevřenou mysl a bohatou slovní zásobu. Jak dbát o její rozvoj a neustálé přidávání nových slov, což bude mít jednoznačně vliv na zvýšení našich šancí na výhru ve Scrabble nebo Hře na slova? Hodit se bude generátor slov.

Je to výjimečný online nástroj, který rychle a snadno napoví, jaké slovo můžete z vybraných písmen vytvořit. I když je jeho obsluha úplně jednoduchá a poradí si s ním i malé dítě, rozsah jeho funkcí vás přesto nadchne. Důmyslný generátor slov vám umožní nejen vyhledat spoustu návrhů na slova, která vytvoříte na základě vylosovaných písmen nebo konkrétního slova. Výsledky můžete rovněž filtrovat podle:

  • počtu znaků,
  • prvního nebo posledního písmene, které tvoří dané slovo,
  • jazyka, ve kterém má být slovo napsáno,
  • jeho synonym.

Díky tomu může být generátor slov online používán nejen v rámci nápovědy v případě Hry na slova, ale také jako moderní výuka cizích jazyků! Vyberte pět slov a každý den si osvojujte dvě nová! To jsou sice malé krůčky, ale zato velký účinek.

Výrazy z písmen – shrnutí

Doufáme, že jsme opravdu vyčerpávajícím způsobem vysvětlili hru, při které jsou tvořena slova z písmen – vylosovaných či daných v základním slově. Hra je dobrým nápadem, jak zahnat nudu nebo rozvíjet horizonty pro všechny členy rodiny, nezávisle na věku a intelektuálních schopnostech!

Nechce s vámi hrát nikdo hru Výrazy z písmen? Zahrajte si sami se sebou – nejdůležitější je totiž inteligentní protihráč 🙂

Další doporučené stránky související se scrabble:

scrabble-word-finder.com

contador-de-palabras.es

conta-parole.it

zeichen-zählen.de

słowa-z-liter.pl